cara cara membuat kek batik
Sementara tu pecahkan biskut marrie. Bahan- bahan kek batik 450gm biskut marie patah2kan -BELI ONLINE DI SINI.
Cara buat kek batik mempunyai berbagai versi dan resepi mengikut selera masing-masing biasanya biskut marie coklat atau milo dijadikan bahan utama.
. Kacai sampai halus licin. Campurkan dengan air bagi mendapatkan kek batik yang lembut dan senang dipotong. Jika anda ingin buat tanpa telur juga boleh.
Kacau hingga sebati dan berkilat coklat ganache siap. Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga. Tambah air dan biarkan sekata.
Kita padatkan dengan cara ditekan-tekan dan usahakan. Berikut merupakan resepi kek batik yang saya cuba sendiri. 6 sudu besar nestum original.
KEK BATIK BISKUT MARIE. Masak butter sampai cair masakkan kek batik guna api kecil sahaja. Anda perlu cairkan buttercup terlebih dahulu sama ada dalam periuk atau kuali yang panas.
Panaskan whipping cream atas dapur bila dah panas tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter. Kacau sampai tak berketul. Selesai tutup air dan biarkan selama 5 minit.
Tuang biskut maire yg dipatahkan tadi sikit demi sedikit. Sediakan 4 biji telur gred A atau B. Masukkan butter dan biarkan cair seketika.
Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat serbuk koko dan serbuk milo. Masukkan serbuk koko dan kacau lagi. Masukkan pula Milo dan serbuk koko.
Kemudian masukkan telur kacau dulu bagi rata dan masukkan air. Double boil ada 3 cara 1. Masukkan gula kastor dan kacau rata.
Tuangkan susu pekat manis sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga pekat dan sekata kemudian padamkan api. Kemudian apabila butter separa cair.
200 gram biskut marie dipatah2 125 gram mentega 2 biji telur gred a 12 cawan susu pekat manis 12 cawan milo 2 sudu besar serbuk koko 14. Masukkan pula milo dan serbuk koko. 7 Masukkan coklat batang DCC dan susu cair ke dalam mangkok tahan panas.
Kemudian terus masukkan susu pekat. Tapi jangan hancurkan tau. Untuk kek batik masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecik je.
8 sudu besar milo. Simpan dalam bekas dan biarkan sejuk sebelum dipotong. Ada juga menggunakan Nestum biskut Oreo biskut-biskut lain dan bermacam lagi mengikut kreativiti mereka sendiri.
Setelah itu semprotkan buttercream asin di atas kek batik. Masukkan milo serbuk koko telur susu air ke dalam kuali dan gunakan api sederhana. Putar hingga gebu dan adunan bertukar putih pucat.
IKLAN 2Begini hasil butter yang telah dicairkan. Gaul hingga sebati kemudian masukkan buttercup. Cara Penyediaan Kek Batik Melting Lembut Panaskan butter dengan api yang perlahan hingga cair masukkan susu pekat manis dan kacau hingga sebati.
1 buku butter brand Anchor. Matikan api masukkan milo serbuk koko dan telur. 8 sudu besar serbuk koko.
Masak butter sampai cair masak kek batik guna api kecil. Masukkan biskut marrie yang dipecahkan dan gaul dengan bahan yang dicairkan tadi tu. Kemudian terus masukkan susu pekat.
Kacau lagi hingga rata. Kacau dengan api yang perlahan sahaja sampai semua bahan ni larut. Kacau cepat-cepat supaya tak berketul.
CARA PENYEDIAAN KEK BATIK ORIGINAL. Masukkan perlahan-lahan serbuk milo dan serbuk koko kerana ia mudah untuk berketul. Cara cara memasak.
Kemudian terus masukkan susu pekat. Kemudian masukkan susu pekat manis dan gula. 1 tin susu pekat kalo tak suka manis boleh jadikan setengah tin je.
Masukkan pula milo dan serbuk koko. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat dan juga milo. Ada juga guna cheese atau marjerin seperti Planta dan dimasak dalam kuali saja.
Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave. Cara-cara untuk kek batik. Masak dengan cara double boiler.
Cara Buat Kek Batik Terbaik Dan Rangup Sukatan Cawan 1. Masukkan telur dan kacau sehingga semua sebati dengan adunan kek batik. Tapi ni sebab ada serbuk koko so rasa dia just nice.
Kek Batik Biskut Marie Cheese - Buat Orang Lapo By ulyaanastasia20 June 13 2022 Post a Comment Guys kali ini saya mengajak anda untuk melihat cara yang harus digunakan sebelum kita memakai oven untuk pertama kalinya dan kali ini saya. Double boil kan semua bahan topping. Buka semula api perlahan kacau sehingga semuanya sebati tanpa ketul.
6 Simpan di kulkas selama 30 menit 1 jam. Nak senang masukkan dalam microwave. Buka oven untuk memastikan isinya telah dikeluarkan.
Tadi kan kita guna speed tinggi maka sebelum masukkan telur tukar dahulu dengan speed sederhana. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan.
Cara Panaskan Oven. Cara penyediaan kek batik lapisan pertama. Jangan guna api besar.
Aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. 4 Simpan di kulkas kurleb 30 menit. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.
Masukkan susu pekat manis serbuk koko dan milo susu penuh lemak nutella dan telur. Putar 200 gm mentega bersama 14 cawan gula dengan speed sederhana dahulu baru tukarkan kepada speed tinggi. Masukkan nestum Milo kacang dan biskut marrie.
Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Kacau cepat cepat untuk elakkan berketul. Cairkan mentega pada suhu yang rendah kacau hingga semua cair dan sebati.
Masukka air panas garam kalau guna unsalted butter telur dan esen vanila. Cara membuat kek batik yang mudah dan cepat. Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata.
Pin By Nina On Cakes Foodstuff Food Baking
Table For 2 Or More Batik Cake Or Hedgehog Slice Memanggang Kue Makanan Hidangan Penutup
0 Response to "cara cara membuat kek batik"
Post a Comment